Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Kräfttider igen

15 aug , 2018, 10.54 Linda Forssell

 

Det är ju högsäsong för dedär små röda filurerna nu, ni vet. Vissa gillar, andra not so much. Själv hör jag till de tidigare nämnda, och har denna augusti lyckan att redan ha en kräftis bakom mig, och ännu en framför mig. Jag har i papperstidningen nyss tipsat om några utmärkta kräftviner, och här ska ni web-läsare få en liten bonus: ett ekologiskt och festligt ny-zeeländskt skaldjursvin som heter Matua Sauvignon Blanc, 14,48€.

Namnet Matua betyder ”först”, ”ledare”, och ”familjens överhuvud” på Maori

Året var 1969 då bröderna Bill och Ross Spence bröt sig loss från sin pappas och farfars vinodlingar och ville pröva sina egna vingar. De kom på idén om att börja odla Sauvignon Blanc på Nya Zeeland, och folk skakade på huvudet åt dem och tyckte de var helgalna. Deras dumdristighet lönade sig tydligen ändå, för Sauvignon Blanc anses idag vara Nya Zeelands ”nationaldruva”, och Matua den mest internationellt prisade vingården där! Utmärkelserna inkluderar bl.a. International Wine & Spirit Competition NZ Wine Producer of the Year, som de fått redan många år i rad, och i år fick just det här vinet en guldmedalj i klassen ”Ekologiska vita viner under 12€” i finländska Vuoden Viinit -tävlingen. Vinmakarna på Matua har alltid försökt driva branschen framåt och vara progressiva – ett konkret exempel är tex den lilla snöflingan på flaskans etikett. Det är en behändig ”chill-stämpel”, som indikerar när vinet är passligt  avkylt (vid c 7C). Då växlar flingan färg från vit till blå, och vinet är klart att avnjutas.

Vinet kommer från Wairau-dalen i Marlborough, och är mycket druvtypiskt: friska aromer av svartvinbärsblad, nässlor, passionsfrukt och grillad ananas samsas med citrus och mineraler, och bjuder på en läskande helhet som fungerar jättebra till just kräftskivan – eller varför inte till en ostbricka med tex getost (klassiskt smakpar!), manchego och prästost. Vinet finns också som bag-in-box  (3l för 23,75€) ifall ni är ett större sällskap!

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *