Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Värmande vinterröda

3 jan , 2019, 13.48 Linda Forssell

 

Så var midvinterns stora festligheter bakom, och de flesta av oss har igen börjat knega på med jobb-dagis-skola-hem-jobb-ruljangsen. Nu är det makaronilåda och kåldolmar som gäller för hela slanten, och vill man någon kväll unna sig ett glas rödtjut till ska det helst vara i samma kategori – enkelt, sympatiskt och rättframt.

Här är några förslag på sympatiska vardagsviner:

Från Argentinska Nieto Senetiner kommer denna mustiga, skönt värmande Malbec – Nieto Senetiner Malbec 2017, 11,99€. Vinhuset har rötter som kan härledas till en av de många italienska familjer som invandrade till Mendozadalen i slutet av 1800-talet, och idag är de kända som en av Argentinas främsta producenter, och sägs ha spelat en nyckelroll för utvecklingen av landets vinindustri. Vinet är en typisk malbec, med robust smak av björnbär, svartavinbär, lite vanilj, läder och slutligen kaffe. Förutom att det passar bra till många rejäla köttbitar lönar det sig också att testa med mexikanskt kryddad mat som fajitas och burritos med kyckling, grönsaker och till och med skaldjursvarianter, hur konstigt det än låter!

 

 

 

Från Portugal kommer det välkända vita Vinho Verde -vinet Casal Garcia, men nu när stormen viner och kölden knäpper oss på näsan känns det mer rätt i en röd version. Från samma firma kom nämligen i höstas ut på marknaden ett likaledes lättdrucket och okomplicerat rödvin, som inte alls är tokigt till hemmakockens diverse rätter: köttbullar, pasta, pizza, grisfilé eller varför inte korvsås med potatismos.  Casal Garcia Red, 9,98€, är gjort på en typiskt portugisisk blend av många olika lokala druvsorter, och smaken är mjuk, rund och fruktig med inslag av mörka bär och lite vanilj.

 

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *